Gosport Discovery Centre

In 2010 we were asked to design a new Reading Chair and Screen Wall for the childrens’ library at Gosport Discovery Centre in Hampshire. They wanted something that would attract and engage children and encourage them to use the library. Using imagery from a workshop session with local childen we made a large 10 metre long digital image which would be used for the curved screen wall and printed on fabric for the covers of the Reading Chair.

We produced several designs for the chair and the commissioners settled on this curved design. The cushions were made with detachable covers, as were the chair covers, for ease of cleaning. We also made a floor mat with toys for toddlers to play with. We decided to make the chair more appealing to youngsters by fixing colour-changing LED strip lights to the bottom and back of the chair. These were on a programme that slowly ran through the colour spectrum casting a gentle light underneath and behind the chair.